Unable to find the socket transport "starttls"

Discussion in 'General discussions' started by Mahieddine, Jun 27, 2015.

  1. Mahieddine

    Mahieddine New Member

    Joined:
    Jun 27, 2015
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    S.E:
    Expired
    L.T:
    Regular
    L.C:
    1
    Hello,

    I want to add SMTP Delivery server,

    But i have the folowing message :

    Connection could not be established with host mail.XXXXXX.com [Unable to find the socket transport "starttls" - did you forget to enable it when you configured PHP? #26792144]
    Log data:
    ++ Starting Swift_SmtpTransport
    !! Connection could not be established with host mail.XXXXX.com [Unable to find the socket transport "starttls" - did you forget to enable it when you configured PHP? #26792144]



    What to do for this problem ?


    Thanks for your help
     
  2. Kane

    Kane Member

    Joined:
    Feb 23, 2015
    Messages:
    39
    Likes Received:
    3
    S.E:
    Expired
    L.T:
    Regular
    L.C:
    1
    Same error here :(
     
  3. Rob

    Rob Active Member

    Joined:
    Feb 17, 2015
    Messages:
    404
    Likes Received:
    99
    S.E:
    Expired
    L.T:
    Regular
    L.C:
    1
    In MW backend go to miscellaneous > php info and look to make sure you have openssl compiled and enabled in php, you need it.
     
  4. Kane

    Kane Member

    Joined:
    Feb 23, 2015
    Messages:
    39
    Likes Received:
    3
    S.E:
    Expired
    L.T:
    Regular
    L.C:
    1
    So it turns out we had openssl enabled already with PHP. What the actual problem was our Exim user credentials were wrong, so we had to set a new password. So that error message could possibly be misleading for some people, just a heads up.
     
    twisted1919 likes this.
  5. Rob

    Rob Active Member

    Joined:
    Feb 17, 2015
    Messages:
    404
    Likes Received:
    99
    S.E:
    Expired
    L.T:
    Regular
    L.C:
    1
    Good stuff, glad you got it sorted. For future reference please provide info about your hosting environment when asking a question, Linux version, web server, php version, delivery server info. Makes it easier to try and pinpoint any issues.

    Cheers

    Rob
     
  6. Mahieddine

    Mahieddine New Member

    Joined:
    Jun 27, 2015
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    S.E:
    Expired
    L.T:
    Regular
    L.C:
    1
    I HAVE :

    OpenSSL support enabled
    OpenSSL Library Version OpenSSL 1.0.1e-fips 11 Feb 2013
    OpenSSL Header Version OpenSSL 1.0.1e-fips 11 Feb 2013


    What to do else ? still the same problem...


    A have :
    CentOS 6
    DirectAdmin 1.48.3
    Php 5.5.26
    Exim 4.85
    Apache 2.4.12

    Thanks
     
  7. Rob

    Rob Active Member

    Joined:
    Feb 17, 2015
    Messages:
    404
    Likes Received:
    99
    S.E:
    Expired
    L.T:
    Regular
    L.C:
    1
    @Mahieddine check to see if your issue is the same as @Kane had above as you are using Exim as well.
     
  8. Mahieddine

    Mahieddine New Member

    Joined:
    Jun 27, 2015
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    S.E:
    Expired
    L.T:
    Regular
    L.C:
    1
    I tryed and check the password, i have the same probleme.please help me
     
  9. Rob

    Rob Active Member

    Joined:
    Feb 17, 2015
    Messages:
    404
    Likes Received:
    99
    S.E:
    Expired
    L.T:
    Regular
    L.C:
    1
    As above, please provide info about your environment, hard to help without more info
     
  10. Mahieddine

    Mahieddine New Member

    Joined:
    Jun 27, 2015
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    S.E:
    Expired
    L.T:
    Regular
    L.C:
    1
    I have :
    CentOS 6
    DirectAdmin 1.48.3
    Php 5.5.26
    Exim 4.85
    Apache 2.4.12

    Thanks
     
  11. Mahieddine

    Mahieddine New Member

    Joined:
    Jun 27, 2015
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    S.E:
    Expired
    L.T:
    Regular
    L.C:
    1
    After setting protocol to (black) i get :
    Code:
    Connection could not be established with host smtp.douniagroupe.com [Connection timed out #110]
    Log data:
    ++ Starting Swift_SmtpTransport
    !! Connection could not be established with host smtp.douniagroupe.com [Connection timed out #110]
    
    I can only connect with SMTP in the same server, i can(t connect to all SMTP out of server :(

    I have these setting :

    Code:
    OpenSSL support enabled
    OpenSSL Library Version OpenSSL 1.0.1e-fips 11 Feb 2013
    OpenSSL Header Version OpenSSL 1.0.1e-fips 11 Feb 2013
     
  12. twisted1919

    twisted1919 Administrator Staff Member

    Joined:
    Dec 27, 2014
    Messages:
    9,784
    Likes Received:
    2,301
    You have a firewall in place most likely that prevent outgoing connections, so check that.
     
  13. Luis

    Luis New Member

    Joined:
    Nov 25, 2015
    Messages:
    11
    Likes Received:
    2
    S.E:
    Expired
    L.T:
    Regular
    L.C:
    1
    Hello,
    After setup dkim, i got this error when i try to validate my server:

    ++ Starting Swift_SmtpTransport
    !! Connection could not be established with host localhost [Unable to find the socket transport "starttls" - did you forget to enable it when you configured PHP? #1]

    My server:
    Centos 7
    Apache
    postfix
    Dovecot
    Mariadb

    Somebody can help whit this problem please?
     
  14. twisted1919

    twisted1919 Administrator Staff Member

    Joined:
    Dec 27, 2014
    Messages:
    9,784
    Likes Received:
    2,301
    If your smtp server require encryption, you should use tls not starttls, starttls is some old backward compatibility setting.
     
  15. Luis

    Luis New Member

    Joined:
    Nov 25, 2015
    Messages:
    11
    Likes Received:
    2
    S.E:
    Expired
    L.T:
    Regular
    L.C:
    1
    Thank you. Now is working fine!
     
  16. Mark C

    Mark C New Member

    Joined:
    Dec 1, 2017
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    S.E:
    Expired
    L.T:
    Regular
    L.C:
    1
    I am having the same problem ...

    OpenSSL support enabled
    OpenSSL Library Version OpenSSL 1.0.1e-fips 11 Feb 2013
    OpenSSL Header Version OpenSSL 1.0.1e-fips 11 Feb 2013

    Username/Password is perfect ...
     
  17. twisted1919

    twisted1919 Administrator Staff Member

    Joined:
    Dec 27, 2014
    Messages:
    9,784
    Likes Received:
    2,301
    @Mark C - You should use TLS with proper host and port. If the details are correct it should be fine and it should just work.
     
  18. Mark C

    Mark C New Member

    Joined:
    Dec 1, 2017
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    S.E:
    Expired
    L.T:
    Regular
    L.C:
    1
    When TLS used, I am getting the following error:

    • Unable to connect with TLS encryption
      Log data:
      ++ Starting Swift_SmtpTransport
      << 220 nucozy.com ESMTP Postfix
      >> EHLO seohorizon.com
      << 250-nucozy.com
      250-PIPELINING
      250-SIZE 10240000
      250-ETRN
      250-STARTTLS
      250-ENHANCEDSTATUSCODES
      250-8BITMIME
      250 DSN
      >> STARTTLS
      << 220 2.0.0 Ready to start TLS
      !! Unable to connect with TLS encryption (code: 0)
     
  19. Mark C

    Mark C New Member

    Joined:
    Dec 1, 2017
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    S.E:
    Expired
    L.T:
    Regular
    L.C:
    1
    Connection Security: STARTTLS
    Authentication Method: Encrypted Password
    Port: 25
    With this SMTP Configuration I am able to Send Email via Thunderbird. But with this same configuration I am unable to Validate SMTP Server in MailWizz. And I am getting the following Error:

    Connection could not be established with host XXXXXX.com [Unable to find the socket transport "starttls" - did you forget to enable it when you configured PHP?
     
  20. twisted1919

    twisted1919 Administrator Staff Member

    Joined:
    Dec 27, 2014
    Messages:
    9,784
    Likes Received:
    2,301
    If you can connect with same details from Thunderbird and not from your server, it might have something to do with your server settings, like invalid certificates or the like. Can you PM me with the smtp credentials to try to add them in my dev and see if they work ?
    if they do, then it's def. something from the server.
     

Share This Page